Goed voorbeeld doet goed volgen!
Vijf praktische tips voor (te) fanatieke ouders
Té betrokken ouders, het is een bekend fenomeen. Ook bij onze club zien we soms ouders die hun zoon of dochter te fanatiek coachen tijdens trainingen en/of wedstrijden. Gedrag dat alle betrokken partijen een flinke dosis stress en ongemak oplevert, niet in de laatste plaats de kinderen zelf! Houdt ú langs de lijn het hoofd ook niet altijd koel, of stoort u zich aan het gedrag van andere ouders? Doe dan uw voordeel met onderstaande tips.
1. Plezier gaat voor presteren. Vanuit plezier in een sport gaat een kind presteren naar vermogen. Vraag âHoe ging het?â, of âWas het leuk?â in plaats van âHeb je gewonnen?â, of âHeb je gescoord?â, dan leg je de nadruk niet op het presteren en leer je kinderen dat plezier voorop staat.
2. Moedig aan, maar coach niet. Aanwijzingen geven werkt verwarrend en leidt af. Hoe goed bedoeld ook, als ouder je kind vanaf de kant coachen en vertellen wat het moet doen, is geen goed idee. Als er een coach is, heeft die misschien andere dingen afgesproken met het team dan dat wat jij roept. Daarnaast kan het je kind uit zijn spel halen of ervoor zorgen dat hij zijn zelfvertrouwen kwijt raakt. Zeker als dat wat je roept negatief isâ¦
Mag ik dan helemaal nÃéts zeggen?
3. Jawel, positieve aanmoedigingen zijn zeker welkom. Maar dan is het wel zo leuk als je ook de teamgenoten van je zoon of dochter eens een hart onder de riem steekt.
4. Geef zelf het goede voorbeeld! Bemoei je nooit met de arbitrage, hoe onterecht een beslissing van de scheidsrechter in jouw ogen ook is. Soms zit het mee en soms zit het tegen, dat hoort bij de sport en wij zijn er om onze kinderen te laten zien en ze te leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daarvoor respect hebben.
5. Laat je kind zijn of haar sport zelf beleven. Misschien heb je zelf nooit het eerste gehaald en gun je je kind een âbetere toekomstâ? Of je wilt dolgraag dat zijn of haar sporttalenten tot uiting komen? Dat is logisch en het is natuurlijk prima om dromen en ambities te hebben voor de sportieve prestaties van je kind, zolang je die voor jezelf houdt. Laat je kind aangeven hoe intensief het wil sporten. Dan beleeft het ook echt plezier aan zijn sport!
Onderzoek
Onlangs heeft TNS NIPO onderzoek gedaan naar het
fenomeen âfanatiek-coachende ouders langs de lijnâ. Dat gebeurde in
opdracht van SIRE, bekend van de spotjes Geef kinderen hun spel
terug. Meer dan de helft van de ondervraagden veronderstelt
dat één van de oorzaken voor fanatiek gedrag langs de lijn hun
eigen doordeweeks opgebouwde stress is. 46% ergert zich aan ouders
die coachende opmerkingen maken tijdens de wedstrijd. En: slechts
15% spreekt de desbetreffende ouder aan op zijn of haar gedrag!
Bij sc Buitenveldert dragen we sportiviteit, respect en plezier hoog in het vaandel, net als de goede sfeer op de club en onze open cultuur. Een cultuur waarin we elkaar áltijd moeten kunnen aanspreken op onwenselijk gedrag. Onze waarden en de wijze waarop we met elkaar willen omgaan, leest u in de Gedragscode. Ook vindt u onze Gouden Regels terug op de informatieborden op het clubterrein.
Nog een laatste reality checkâ¦
Dat wij onze kinderen echt niet helpen met fanatiek gedrag langs de lijn wordt maar weer eens onderstreept in dit filmpje van het Jeugdjournaal, dat inzicht geeft in hoe kinderen het gedrag van fanatieke ouders beleven.